Ποδοσφαιρικά Στατιστικά – Θεωρείται ένα απλό αρχείο ή απαραίτητα στοιχεία;


Κάποιος από τους πλέον ξακουστούς τρόπους προσέγγισης του ποδοσφαίρου κατ’ επέκταση, τόσο από τους διάφορους δημοσιογράφους όσο και από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου είναι η μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών ποδοσφαίρου. Θεωρείται κάποιος κανόνας που αφορά τον οποιονδήποτε που θα ήθελε να αρχίσει την επεξεργασία μιας ομάδας ή ενός παίκτη γενικότερα.

Πολλές είναι οι σελίδες στο διαδίκτυο που έχουν τέτοια στοιχεία (π.χ. www.insports.eu) καθώς και διάφορες εκδόσεις, που θα μπορούσε ο καθένας να ψάξει στα βιβλιοπωλεία αλλά και στις σελίδες στο internet πώλησης βιβλίων. Κυρίως για τον δημοσιογράφο, που θέλει να θεωρείται ενήμερος για την ιστορία του ποδοσφαίρου μέσω των αριθμών αλλά και για το ιστορικό ενός ποδοσφαιριστή με τα στατιστικά επιτεύγματα του, είναι το “κλειδί” για την αναλυτικότερη μελέτη του αθλήματος του ποδοσφαίρου καθώς και την περισσότερο επιστημονική προσέγγιση του δημοφιλέστερου σπορ σε όλη τη γη. Αρκετοί νομίζουν πως τα στατιστικά δεδομένα του ποδοσφαίρου είναι ο πιο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να μπορέσεις να συγκρίνεις πολλές ομάδες κατά την διάρκεια των χρόνων.

Ωστόσο αρκετά πολλές είναι οι στιγμές που οι συγκεκριμένοι αριθμοί δεν είναι και ο ο πιο ωραίος τρόπος σύγκρισης, ιδίως από τη ώρα που το σπορ προοδεύει πολύ γρήγορα ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει σε μια ζυγαριά μία πολύ παλιότερη εποχή (π.χ. δεκαετία του ’60) με τη τρέχουσα περίοδο, που σχεδόν όλες ως επί τω πλείστον οι ομάδες διαθέτουν στα ρόστερ τους αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές, ενώ τα λεφτά που σπαταλούνται για την απόκτηση ποδοσφαιριστών, είναι εξωφρενικά πιο πολλά (πάντα αναλογικά) με την περίοδο αυτή. Τα συμπεράσματά μας θα ήταν τελείως λάθος αν επιχειρούσαμε να συγκρίνουμε παίκτες άλλων εποχών με αυτές που διανύουμε τώρα. Είναι λογικό τα δεδομένα να είναι παντελώς διαφορετικά. Διαφορετική ήταν σχεδόν στα περισσότερα τα επίπεδα η φιλοσοφία του ποδοσφαίρου προτού πολλά χρόνια, οπότε δεν θα μπορούσαμε ή μάλλον θα ήταν άδικο να εισέλθουμε στην φιλοσοφία να συγκρίνουμε μεταξύ τους ποδοσφαιριστές άλλων περιόδων. Στην εποχή που διανύουμε τα Στατιστικά Αγώνων μπορούν αρκετά εύκολα να θεωρηθούν πιο αξιόπιστα και με λεπτομέρεια με προγενέστερες δεκαετίες.

Το ποδόσφαιρο αφού έχει γίνει πιο γρήγορο και θεαματικό με μεγαλύτερες ταχύτητες και κυρίως σε ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και πρωταθλήματα υψηλού επιπέδου, θα μπορούσε πολύ εύκολα να θεωηρθεί μέσα από την ανάγνωση των ειδικών και ως επιστήμη. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν μετατρέψει την παρουσία των στατιστικών ως αδιαμφισβήτητο δεδομένο για την μελέτη του αθλήματος του ποδοσφαίρου, οπότε ανάλογες είναι και οι προσπάθειες διάφορων στατιστικολόγων για την καλύτερη και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια μελέτη των στοιχείων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *