Οι αναλύσεις αγώνων και οι τεχνικές


stoixima prognostikaΈνα από τα βασικότερα στοιχεία που έχουν απασχολήσει κάποιον που ασχολείται με το άθλημα του ποδοσφαίρου είναι η τεχνική ανάλυση ενός ποδοσφαιρικού ματς. Αν και θεωρητικά η ανάλυση αγώνα έχει τη δυνατότητα να γίνει με αρκετούς τρόπους, παρακάτω θα δούμε 3 από τις μεθόδους αυτές.

 

Απλή παρακολούθηση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Πιο γρήγορα στοιχεία μπορούν να βγουν αν παρακολουθήσει κάποιος έναν ποδοσφαιρικό αγώνα είτε ως θεατής είτε ως τηλεθεατής. Έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τάχυστα τον τρόπο που παίζει μία ορισμένη ποδοσφαιρική ομάδα, την διάθεση που δείχνει στο παιχνίδι της, αν δηλαδή έχει επιθετικές ή αμυντικές τάσεις παιχνιδιού, τις τακτικές των κόουτς, καθώς και την αγωνιστική ταυτότητα του κάθε αθλητή ξεχωριστά. Κυρίως δε, αν η παρακολούθηση ενός ματς γίνει διά μέσου t.v., τότε έχουμε την δυνατότητα να εκλάβουμε υπ ‘όψιν μας και τα διάφορα σχόλια είτε του εκφωνητή είτε και κάποιου ειδικού που σχολιάζει το ματς.

Άλλα στατιστικά που συλλέγονται κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Οι σημειώσεις αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να δοθούν οι σωστές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα αναφορικά με το άθλημα και τους 2 αντιπάλους (διάρκεια κατοχής μπάλας, φάουλ που κερδίθηκαν, κερδισμένα κόρνερ, λάθη, επιτυχείς πάσες, Στατιστικά Ποδοσφαίρου και πολλά άλλα). Τις εκάστοτε Αναλύσεις Αγώνων τις διεξάγει τις περισσότερες φορές στατιστική υπηρεσία για λογαριασμό της εκάστοτε διοργανώτριας αρχής. Μπορούμε εύκολα να έχουμε πιο καλή άποψη και πιο ολοκληρωμένη τόσο για τον κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά όσο και για όλη την ποδοσφαιρική ομάδα.

Βίντεο αναλύσεις αγώνων Με το πέρασμα των ετών και την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπάρχει η ευκολία πλέον για λεπτομερέστερη παρακολούθηση και πιο καλή ανάλυση αθλητικών συμπεριφορών, αφού έχουμε την ευκολία να χρησιμοποιήσουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα και μεθόδους. Τα προγράμματα αυτά που έχουν ως βάση λειτουργίας τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φτιάχτηκαν ώστε να αναλύουν πιο καλά και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα στατισικά στοιχεία των αθλητών, έχοντας ως στόχο φυσικά τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την εικόνα των συλλόγων και των αθλητών. Πλέον πρόκειται για αναπόσπαστο μέρος της προετοιμασίας των ομάδων και ένα από τα πιο κύρια «κλειδιά» για τον κόουτς. Με αυτήν την λειτουργία της βίντεο ανάλυσης είναι βέβαιο ότι μπορούμε να επιδιώξουμε την βελτίωση των αθλητών σε πάρα πολλούς τομείς. Δίνεται η ευκαιρία τόσο σε κάποιον αθλητή όσο και για τον προπονητή της ομάδας να έχουν καλύτερη άποψη του εαυτού τους οπότε και αυξάνεται έτσι κατά κάποιον τρόπο και το κίνητρο τους. Μπορεί ο εκάστοτε προπονητής με αυτήν την χρήση της βίντεο ανάλυσης να βρει καλύτερα τις αδυναμίες ή και τα τα πλεονεκτήματα τόσο του κάθε παίκτη ξεχωριστά όσο και για όλη την ομάδα, οπότε πιο καλά μπορούν να οριοθετηθούν και οι αγωνιστικοί στόχοι του συλλόγου. Η παρακολούθηση του αντιπάλου είναι επίσης ένα σπουδαίο πλεονέκτημα.

Όπως ακριβώς ένας προπονητής πρέπει να ξέρει πολύ καλά τους ποδοσφαισριστές του, το ίδιο καλά χρειάζεται να ξέρει και τους αντίπαλους ποδοσφαιριστές. Σίγουρα στο τέλος για κλείσιμο αφήσαμε την πιο καλή και πιο αποδοτικότερη ανάλυση από όλες που δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από αυτή του κάθε φίλου του ποδοσφαίρου από την πολυθρόνα του σπιτιού του που μπορεί να μην την διακρίνει η αντικειμενικότητα σε κάθε περίπτωση όμως έχει την δικιά της αξία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *