Γνωρίζοντας την μπάλα


Στατιστικά ποδοσφαίρουΘεωρείται το πιο ξακουστό σπορ στην υφήλιο. Για την περιοχή της Ευρώπης βεβαίως είναι κάτι σαν το ράγκμπι της Η.Π.Α. Το άθλημα του ποδοσφαίρου ή αλλιώς για τους λάτρεις του αθλήματος, απλά «μπάλα», αποτελεί κατά μία έννοια ένα φαντασμαγορικό θέαμα ή ένα είδος εξόδου που φέρνει όμως τον κόσμο πιο κοντά.

Θα μπορούσαμε να πούμε πάμπολα παραδείγματα που θα μπορούσε να πει κάποιος και μάλιστα μερικά εξ’ αυτών είναι πως και σε περιόδους μεγάλων μαχών, είχαμε ανακωχή οπότε επρόκειτο να διεξαχθεί ένας τεράστιος ποδοσφαιρικός αγώνας. Μέσα σε όλα αυτά τα ωραία όμως του χώρου του ποδοσφαίρου έχουμε και τις αρκετές αντιπαλότητες που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων και οφείλονται είτε σε καθαρά ποδοσφαιρικά κριτίρια, είτε σε πολιτικά, είτε σε κοινωνικά είτε σε άλλα τόσα.

Έστω ένα όμως είναι σίγουρο. Ότι η αντιπαλότητα αρκετών ομάδων είναι ξακουστή σε όλο τον πλανήτη, όπως για παράδειγμα το μεγάλο ματς της Αγγλίας ανάμεσα στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και την Λίβερπουλ, στην Ιταλία ανάμεσα στην Γιουβέντους και τη Νάπολι και πάρα πολλά ακόμα και ειδικά από ομάδες των ίδιων πόλεων.

Κύπελλα της κάθε ομάδας:

Μία μέθοδος για σύγκριση 2 ομάδων και μάλιστα ο πιο διαδεδομένος είναι εκείνος που παραπέμπει στους τίτλους κάθε μιας ομάδας. Στο άθλημα του ποδοσφαίρου κάθε σύλλογος κάθε χρόνο παίρνει μέρος σε πολλές διοργανώσεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα οι ομάδες πέραν του στάνταρ πρωταθλήματος, συμμετέχουν στο FA Cup, στο Λιγκ Καπ, ενώ οι πρώτες επτά του πίνακα της βαθμολογίας συμμετέχουν και σε διοργανώσεις της Ευρώπης. Με το πέρασμα των χρόνων οι σύλλογοι καταφέρουν να κατακτήσουν διάφορους τίτλους, άρα σαν μέτρο σύγκρισης θα μπορούσε εύκολα να ειπωθεί πως είναι οι τίτλοι των ομάδων.

Βαθμολογία ποδοσφαίρου:

Πέραν όμως από τα τρόπαια των ομάδων έχουμε και την παρούσα κατάσταση που βγαίνει από πολλούς παράγοντες όπως λόγου χάρη από την θέση των ομάδων στον βαθμολογικό πίνακα. Δεν είναι λογικό κάποια ομάδα που είναι πρώτη στον βαθμολογικό πίνακα να θεωρείται πιο καλή από κάποια άλλη που την συγκεκριμένη φάση, χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν μας τους τίτλους που θα μπορούσε να είχε στο παρελθόν, να είναι πολύ χαμηλότερα στην βαθμολογία;

Ποδοσφαιριστές:

Κάθε μια ποδοσφαιρική ομάδα έχει πολλούς παίκτες, καθένας τους με κάποιες δυνατότητες, αλλά και τιμή. Μέσα από την τιμή του κάθε αθλητή, αλλά και στο σύνολο των ποδοσφαιριστών της κάθε ομάδας, μπορεί αρκετά εύκολα να κατανοήσει κάποιος και την τιμή της ομάδας. Κάποιο κριτήριο για την κάθε ομάδα και την τιμή της είναι η αξία αλλά και δύναμη που βγάζει ο κάθε παίκτης της.

Τα στατιστικά διαιτητών της Σούπερ Λιγκ μπορούν πολύ εύκολα να καθορίσουν μερικά στοιχεία στην σύγκριση των ομάδων. Το δικό της νόημα έχει η κάθε παράμετρος. Ένα στοιχείο όμως είναι σίγουρο. Όλες οι ομάδες μέσα σε όλα τα χρόνια έχουν τις άσχημες και τις πολύ καλές στιγμές τους, άρα αμέσως να θεωρούνται καλύτερες ή χειρότερες από κάποιες άλλες ομάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.