Οι διάφορες αναλύσεις αγώνων και οι τεχνικές


αναλύσεις αγώνων ποδοσφαίρουΗ ανάλυση μίας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης καθώς και η αναλυτικότερη ματιά στην απόδοση των ομάδων, μπορεί να είναι από τα κυριότερα στοιχεία που έχει απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχική στιγμή που ανακαλύφθηκε το σπορ. Η εκάστοτε αναλύσεις αγώνων ποδοσφαίρου έχουν τη δυνατότητα να γίνουν με πάρα πολλούς τρόπους. 3 από τους κυριότερους από αυτούς αναλύουμε παρακάτω με λεπτομέρεια.

Απλή παρακαλούθηση μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης

Εύκολα στοιχεία μπορούν να εξαχθούν βλέποντας ένα ματς είτε από το γήπεδο ως θεατής είτε τηλεοπτικά από το δωμάτιο του σπιτιού. Αμέσως λοιπόν γίνεται οποιοσδήποτε να δημιουργήσει ιδέα για το πως κινείται η κάθε ποδοσφαιρική ομάδα στο στάδιο, την αγωνιστική διάθεση των παικτών, αλλά επίσης και τις τακτικές οδηγίες των κόουτς. Αρκετές στιγμές η ανάλυση αγώνα πραγματοποιείται είτε από απλούς οπαδούς είτε από επαγγελματίες του χώρου. Τα στοιχεία της βγαίνουν σχετικά γρήγορα και έχουν ως στόχο την άμεση πληροφόρηση είτε του συνομιλητή, είτε του ακροατή ή του τηλεθεατή.

Κατά την διάρκεια ενός αγώνα οι διάφορες σημειώσεις που κρατάνε οι διάφοροι αναλυτές.

Κατά την ώρα μιας ποδοσφαιρικής συνάντησης έχουμε την ευκολία να συλλέξουμε πολλά και πάρα πολύ χρήσιμα στατιστικά δεδομένα. Συνηθίζεται η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή να ορίζει κάποια εταιρεία ως υπεύθυνη συλλογής και επεξεργασίας όλων των στατιστικών στοιχείων όλων των αγώνων ενός πρωταθλήματος για τις αναλύσεις αγώνων. Έτσι πέρα από τα βασικά δεδομένα όπως σκόρερ, κίτρινες και κόκκινες κάρτες μπορούμε εύκολα να έχουμε στην κατοχή μας για ανάγνωση και πολλά άλλα στατιστικά ποδοσφαίρου όπως κερδισμένα φάουλ ή τα κόρνερ, κατοχή μπάλας, χιλιόμετρα που έτρεξε ο κάθε παίκτης ξεχωριστά και πολλά άλλα.

Βίντεο-Αναλύσεις ποδοσφαιρικών αγώνων

Η τεχνολογική καινοτομία των ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς επίσης εξέλιξη της στο πέρασμα των χρόνων, έφτιαξε τη ευκολία για πιο λεπτομερείς παρακολούθηση και ανάλυση των αθλητικών συμπεριφορών και προκάλεσε την άμεση ανάγκη για τη δημιουργία όλο και πιο πολλών εφαρμογών για την πιο καλή βίντεο-ανάλυση. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως κύρια βάση τη χρήση των computer και δημιουργήθηκαν ούτως ώστε να αναλύουν αναλυτικότερα τα τεχνικά και τακτικά στοιχεία των αθλητών, με βασικό στόχο τα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την απόδοση του συλλόγου και πιο συγκεκριμένα των παικτών. Συνιστά ένα από τα σημαντικότερα εγραλεία για τον κάθε κόουτς και αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας των συλλόγων. Λόγου χάρη διά μέσου της βίντεο ανάλυσης ένας προπονητής θα μπορούσε να βρει αδυναμίες της ομάδας του τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, να τεκμηριώσει πιο καλή άποψη για τις κινήσεις στον χώρο για τον κάθε ένα παίκτη ξεχωριστά και ασυζητητί να έχει καλύτερη άποψη για την τακτική που χρησιμοποιεί και πως αυτή αντικατοπτρίζεται μέσα στο γήπεδο από τους παίκτες της ομάδας του. Ακριβώς το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους παίκτες της αντίπαλης ομαδας, αφού διά μέσου της βιντεο-ανάλυσης αποκωδικοποιείται ακριβώς το ίδιο εύκολα και ο αντίπαλος.

Για το φινάλε αφήσαμε την αγαπημένη ανάλυση ποδοσφαιρικών αγώνων των Ελλήνων φίλων του ποδοσφαίρου που δεν είναι άλλη από την ανάλυση του…”κόουτς του καναπέ”…Μπορεί να μην τη διακρίνει η αντικειμενικότητα , σε κάθε περίπτωση όμως αφήνει γλυκιά γεύση…

Leave a Reply

Your email address will not be published.